+381 65 933 6 993 cacaofizio@gmail.com

Korektivna gimnastika za decu: Na zabavan način i individualnim pristupom do korekcija deformiteta i sticanja zdravih navika

“Najviše volim da skačem na ježa!” (jež lopta, prim. aut.)

“Meni je omiljen medveđi hod!”

Tako nam dovikuju najmlađi polaznici programa korektivne gimnastike za decu, koje smo posetili tokom vežbanja u Cacao Fizio Center, na adresi dobrog zdravlja. Školarci i predškolci kažu da su drugarima pričali o vežbama koje pohađaju i da su i oni zainteresovani da im se pridruže, a mnogi već i jesu.

U Cacao Fizio Center pre dve nedelje startovao je program korektivna gimnastika za decu uzrasta od 3 do 17 godina. Tim strukovnih terapeuta kaže da je podjednak broj dece koja dolaze zbog prevencije ili sa već prisutnim razvojnim deformitetima. Iz tog razloga, deo treninga je isti za sve u grupi, a potom se svakom detetu posvećuje pažnja individualno, u skladu sa konkretnim potrebama. ,,Rade se vežbe za kifozu, skoliozu, ravna stopala, iks/oks noge’’, navode terapeuti naučestalije razvojne deformitete.

Posetili smo naše polaznike tokom vežbanja, čuli njihove i utiske roditelja.

S obzirom na to da smo najpre posetili grupu u kojoj smo zatekli najmlađe polaznike, uzrasta od 3 do 5 godina, pitali smo kako im strukovni terapeuti Filip i Aleksandar održavaju pažnju i da li tako mala deca mogu zaista da vežbaju. Kako svi već imaju par odrađenih treninga, koncentracija i disciplina, kao i zbližavanje sa drugarima već su na zadovoljavajućem nivou.

Julija je roditelj trogodišnjaka koji je veoma stidljivo dete, pa na početku vežbanja ne želi baš da se odvoji od mame koja bude uz njega na parteru. Potrebno mu je petnaestak minuta da se opusti i uđe u ritam ostalih polaznika svoje grupe. “Drugarica je videla da kreće ovaj program u Cacao Fizio Center i odlučila da upiše svoje dete. Na osnovu toga sam odlučila da i ja dovedem Bogdana. Svideo mi se koncept programa. Ovde smo ubog prevencije, igre, vežbanja i sticanja zdravih navika. Iako je veoma stidljiv, Filipu polazi za rukom da ga animira”, kaže Julija.

Mali Bogdan se stideo od nas, a i već se bio zaigrao s mamom i Filipom na parteru za vežbanje, kada nam je prišla četvorogodišnja Kaća da nam kaže da joj je omiljena vežba “medveđi hod”.

Poverenje Danijele, mame petogodišnje Vere, takođe je “kupljeno” time kako je program korektivne gimnastike zamišljen i kako se sprovodi na delu. “Nama se najviše dopada atmosfera u kojoj deca vežbaju. Ćerka je prevremeno rođena i ima manji problem sa stopalom. Išli smo u RH centar gde jesmo postigli određene rezultate, ali ovde su uslovi daleko prijemčiviji za dete i dopada mi se individualni pristup. Od prvog trenutka Vera se ovde lepo provodi, poklanja joj se pažnja i radi vežbe za koje sam uverena da će dati željene rezultate. Imam potpuno poverenje u terapeute, a pošto je i njoj zabavno, dovedem je i, dok ona vežba, iskoristim tih sat vremena da sredim neke obaveze”, kaže Danijela. Vera nam se pohvalila da trenira i taekvondo i da joj nije naporno da sve postigne, jer joj je korektivna gimnastika zabavna.

korektivna gimnastika

I osmogodišnjoj Tari je super na korektivnoj gimnastici, tako nam je rekla. U školi je pričala drugarima o programu na koji dolazi u Cacao Fizio Center i kaže da im je njena priča bila zabavna, pa su mnogi obećali da će pitati roditelje da i oni krenu s vežbanjem.

I najzad, stižemo do toga da zaključimo da je Filip definitivno omiljeni drug za vežbanje, a deca se nadaju da se Aleksandar ne ljuti kada to kažu, što nam on i potvrđuje. Nema kretanja kući dok se ne pozdrave i izgrle sa Filipom. Ovaj strukovni fizioterapeut i apsolvent Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja nije strog, kažu deca, i dopada im se da se igraju i vežbaju sa njim, ne sluteći koliko korisnih stvari po njihovo zdravlje proizilazi iz te “igre”. Oni u starijim grupama umesto igre vole s njim tokom vežbanja da ćaskaju o sportu kojim se bavi i zdravim navikama generalno. Sve to prepoznaju roditelji koji su timu Cacao Fizio Center poklonili poverenje, a svojim prijateljima sa decom preporuke za naš program korektivne gimnastike.

Zato smo pitali Filipa čime uspeva da animira decu i privoli čak i trogodišnjake da prate program korektivne gimnastike, a nije strog, kako deca sama kažu. “Ponašam se isto kao oni. Spuštam se na njihov nivo, izvodim vežbe kroz igru, pa im to bude simpatično i oponašaju me. Na taj načim im se približim, za šta nam je dovoljan jedan trening i već posle toga me slušaju, održavaju određeni nivo pažnje i lepo rade vežbe”, objasnio je Filip.

Naši polaznici, kao nagradu za trud tokom vežbanja, sem dobrog raspoloženja i zdravih navika, kući nose i zdravi slatkiš ili jabuku i to je nešto što im je, naročito najmlađima, postalo zanimljiv ritual.

Ukoliko želite da se i vaše dete oproba na korektivnoj gimnastici, upis i dalje traje, a najbolje je da posetite Cacao Fizio Center i uverite se u atmosferu i način rada našeg stručnog tima s decom. Više detalja o upisu i program korektivne gimnastike možete pronaći OVDE.

Pogledajte spektar svih naših usluga, jer možete pronaći tretman za sebe dok čekate da vaši mališani odrade svoje vežbe.