+381 65 933 6 993 cacaofizio@gmail.com

Koje su posledice dugog i nepravilnog sedenja za računarom?

Ako veći deo radnog dana provodite u sedećem položaju, a naročito za računarom, vaša kičma trpi ogroman teret. Mišići trupa i leđa su opušteni i pritisak na diskove među pršljenovima raste. To, sem trenutnog bola koji osećate, ostavlja i trajne posledice po vaše zdravlje.

Sve je više profesija koje zahtevaju višečasovno sedenje za računarom, naročito u oblasti informacionih tehnologija. Preporuke poput onih da na svakih dvadsetak minuta pravimo pauze i radimo vežbe istezanja u kancelariji, te da nam monitor bude u visini očiju i na udaljenosti većoj od naše ruke kako ne bismo savijali vrat i leđa, često možemo da čujemo ali ih malo nas i primenjuje. Zato su bol u leđima i vratu, ukočenost zglobova ruku, opšta slabost mišića, glavobolje postali deo naše svakodnevnice. Koncentracija i produktivnost nam opadaju, što samo produžava vreme koje provodimo u neudobnom položaju i pogoršava naše tegobe.

Lekari ističu da nepravilno sedenje za računarom na duge staze izaziva degenerativne promene na kičmi, ali i probleme sa cirkulacijom, venama, te i bolesti srca. Ne bi trebalo zanemariti ni posledice po naš vid. Koliko je problem kompleksan, čega smo možda nedovoljno svesni, govori i podatak da možemo doći u situaciju da budemo upućeni ne samo kod fizijatara i ortopeda, već i neurologa ili reumatologa.

Fizikalna terapija, srećom, sve je dostupnija i raznovrsnija, a svest o neophodnosti i blagodetima iste raste.

Bola u leđima i pritiska na kičmeni stub možemo se rešiti masažom, vežbama, ali i sve popularnijom antigravitacionom terapijom na inverzionoj klupi. Ne bi trebalo da dođemo u situaciju da lečimo posledice, već i da preventivno delujemo.

Zato vas u Cacao Fizio centru očekuje stručni tim koji će vas uvesti u svet najdelotvornijih vežbi, kako opštih, tako i onih koje će blagotvorno delovati na konkretni problem koji imate sa leđima. Na taj način uvek ćete moći trenutno da pomognete sebi, ali i da uvedete ove vežbe u dnevnu rutinu. Inverziona klupa sigurno će vas zainteresovati za upoznavanje s koristima antigravitacione terapije koja je jedan od najboljih načina za smanjenje bola u leđima. Napetosti u telu možete da se oslobodite i masažama, nakon kojih ćete biti znatno opušteniji i raspoloženiji.

Cacao Fizio tim vas čeka na besplatnim konsultacijama.