+381 65 933 6 993 cacaofizio@gmail.com

Inverziona terapija: Kako da iskoristite gravitaciju protiv bola u leđima?

Bolovi u leđima i vratu, napetost i grčenje mišića, osećaj ukočenosti, danas prate gotovo svakog od nas. Uglavnom se nedovoljno krećemo i previše vremena provodimo u sedećem položaju. Mišići trupa su nam opušteni i nejaki da bi bili adekvatna potpora kičmi. Za naše probleme postoji jedno veoma delotvorno, a i zanimljivo rešenje, koje je mnogima od nas nepoznanica, iako datira još iz vremena stare ere.

Sve više profesija zahteva višečasovnu i bolnu nadvijenost nad računarom. Oni koji provode dosta vremena u vožnji, takođe dobro znaju neugodan osećaj pritiska na pršljenove. I dugotrajno stajanje ostavlja posledice u vidu proširenih vena i bolova u lumbalnoj regiji. Posebno zabrinjava trend da je populacija koja se javlja lekaru iz ovih razloga sve mlađa. Već u tinejdžerskom periodu, kao posledicu modernog načina života, deca imaju problem s nepravilnim držanjem, pa samim tim i bolove u leđima. Trebalo bi napomenuti da i starenje samo po sebi donosi ove nevolje.

Lekari nam objašnjavaju da upravo gravitacija stvara pritisak na diskove i nerve u kičmi, ali postoji način da je preokrenemo u svoju korist. Reč je o inverzionoj, odnosno antigravitacionoj terapiji, koja nam je još uvek nedovoljno poznata, iako ju je prvi upotrebio otac medicine, Hipokrat, čak 400 godina pre nove ere. Pacijente je lečio postavivši ih u položaj naglavačke, vezujući im članke o merdevine.

Inverzionom ili antigravitacionom terapijom se postiže potpuno oslobađanje pritiska na pršljenove i diskove, postepeno, dok se ne anulira. Vaše telo radi za vas, a za te svrhe koristi se inverziona klupa. Njome ćete biti postavljeni u položaj potpuno obrnutog viska ili u položaj manjeg ugla, ali i dalje tako da vam je glava u nižoj poziciji od nogu. Na taj način postiže se takozvana spinalna dekompresija koja rasterećuje kičmeni stub.

Ako vam je opisan postupak možda na treutak delovao pomalo zastrašujuće, razumemo vas. Naši terapeuti u Cacao Fizio centru često se suoče sa pitanjima poput onih da li sve ovo boli, da li je bezbedno, ali svi strahovi nestanu već nakon prvog tretmana kada momentalno osetite pozitivne efekte. U antigravitacioni položaj bićete uvedeni postepeno, istezanje je nežno, a što se tiče bola, njega jedino možete da se oslobodite.

Sem što vas lišava bola u leđima, inverziona terapija smanjuje stres, poboljšava protok krvi i dotok kiseonika u mozak, te vas oslobađa glavobolja i vrtoglavice. Istraživanja prestižnih univerziteta pokazala su da zaposleni koji se prepuste ovoj terapiji beleže veću produktivnost, jer navedena lekovita dejstva doprinose boljoj koncentraciji.

Antigravitacionu terapiju rado koriste i sportisti čiji zglobovi podnose veliki teret njihovih uspeha. Nakon napornih treninga, odličan je prirodan način za opuštanje, a treneri su je prepoznali dobrim saveznikom poboljšanja performansi članova svojih timova.

Zato ti preporučujemo da posetiš Cacao Fizio centar gde te čeka naš stručni tim koji će ti predočiti još pozitivnih efekata inverzione terapije i svedočiti tvom momentalnom zadovoljstvu ako odlučiš da je probaš.